Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN modernizasyon çalışması tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapısı açılışını gerçekleştirdi

Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN ve beraberinde ki heyet, Kapıköy Gümrük Kapısı açılışını gerçekleştirmek ve çeşitli programlarda bulunmak üzere ilimizi ziyaret etti.

22 Ağustos 2019

Bir süredir inşaat çalışmaları süren ve modernizasyon çalışması tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapısı açılışını gerçekleştirmek üzere ilimizi ziyaret eden Sayın Bakanımız Ruhsar PEKCAN Hanımefendi ve beraberindeki heyet havalimanında Sayın Valimiz Mehmet Emin BİLMEZ ve il protokolü tarafından karşılanmıştır.
 
Ardından modernizasyonu tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapısı açılışını gerçekleştirmek üzere gümrük kapımıza gelen Sayın Bakanımız ve Bakanlığımız üst düzey yetkilileri Bölge Müdürümüz Hayrettin YILDIRIM ile bağlantı idare amirlerimiz ve gümrük personelimiz tarafından karşılanmıştır.
 
Açılış töreninde konuşan Sayın Bakanımız, çok özel ve güzel bir günde, Kapıköy Gümrük Kapısı'nın açılışı için bir arada olduklarını belirterek, "İranlı dostlarımız olmak üzere yaklaşan Nevruz Bayramı'nın kutlu olmasını diliyorum. Ticaret, tüm dünyada zenginliğin temelidir. Milletin refah seviyesini arttırmanın yolu ticaretten geçiyor. İşimiz ticaret. Ticaret birinci önceliğimiz. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak hedefimiz. Ticaretin önünde duran engelleri yakından takip ediyoruz. Taleplerinizi yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Bunun yanında gümrüklerde ucuz ve güvenli ticaret yapılmasını sağlıyoruz. İnşallah gümrüklerimiz ne kadar emniyetli olursa, ticaretimiz o kadar artar" değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye-İran kara hudut kapılarından geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişinin geçtiğini aktaran Sayın Bakanımız, "Bu rakamlar, özellikle modernizasyonu tamamlanan Kapıköy Gümrük Kapımız ile daha da artacak. Bu aynı zamanda turizm gelirlerinin artması demek. Van ticaretin çok canlı olduğu bir şehrimiz. Cumhurbaşkanlarımızın koyduğu 30 milyar dolar ticaret hedefine ulaşılması için öncelikle Razi Kara Hudut Kapısı'nın ve Razi-Hoy yolunun İran tarafından modernizasyonunun tamamlanması lazım, bunu hızlandırmalıyız." dedikten sonra geniş katılımla kurdele kesilerek Gümrük Kapısının açılışı yapılmıştır.
 
Açılış töreni sonrası Bakanlığımız üst düzey yetkilileri gümrük sahamızı gezerek, modernizasyon kapsamında yenilenen ve faaliyete alınan gümrük otomasyon sistemlerini yerinde inceledi.
 
Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernizasyon projesiyle gümrük sahasına 100 milyon liralık yatırım yapıldı. Ticaret erbabına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla gümrük sahası 18 dönümden 70 dönüme genişletildi. Yaklaşık 14 bin metrekare kapalı alana sahip yeni gümrük tesislerinde, idari ve ticari binalar, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, teknik bina, 3 giriş-3 çıkış olmak üzere toplam 6 muayene peronu, yaya yolu ve yolcu salonları inşa edildi ve hizmete açıldı.